top of page
Foto van schrijverS. R. Zijlstra

Wat gebeurt er nou echt? Feiten en interpretaties in het dagelijks leven

Stel je voor: je hebt op het werk een prachtig project afgerond. Je hebt er weken hard aan gewerkt, bent trots op het resultaat, en mailt het naar je leidinggevende. Maar in plaats van een compliment krijg je alleen een lijstje met aanpassingen terug. Of, erger nog, je krijgt helemaal geen reactie.


De feitelijke situatie?


Je hebt je werk opgeleverd.


Er zijn aanpassingen gevraagd, of je krijgt geen reactie.



Wat doe je vervolgens?

Je voelt iets knagen. Waarom zegt niemand iets over mijn harde werk? Heb ik iets verkeerd gedaan? Ben ik niet goed genoeg? Langzaam veranderen de feiten in interpretaties. Je denkt: Blijkbaar waarderen ze me niet. Ik doe nooit iets goed. Waarom probeer ik het eigenlijk nog?


Dit soort gedachten komen vaak voort uit diepgewortelde overtuigingen, zoals: ik ben niet belangrijk, ik ben niet goed genoeg, of ik ben altijd degene die faalt. Dit maakt je afhankelijk van de bevestiging van anderen, terwijl je eigenwaarde daar niet van zou moeten afhangen.


Waar komt dit vandaan?

Misschien herken je dit uit je jeugd. Denk aan die ene keer dat je een tekening trots liet zien, maar alleen hoorde: 'Waarom is het huis scheef?' Of die keer dat je hard studeerde voor een toets, maar alleen kritiek kreeg op de foutjes. Onbedoeld worden dit momenten waarop je jezelf aanleert: Mijn best doen is niet genoeg. Ik ben niet genoeg.


Hoe maak je het weer klein?

Door jezelf af te vragen: Wat zijn de feiten? En wat is mijn interpretatie?


Een feit is: je leidinggevende heeft aanpassingen voorgesteld.

Een interpretatie is: Ik heb het niet goed gedaan, ze vinden mij waardeloos.


Als je dit onderscheid leert maken, ontdek je vaak dat het probleem niet buiten jou ligt, maar in hoe je het ervaart. Door terug te gaan naar de kern – waar die gedachten zijn ontstaan – kun je jezelf bevrijden van oude patronen. Misschien was die tekening als kind prima, maar waren je ouders moe en zagen ze alleen dat scheve dak. Het had niets met jou te maken.


Wat kun je doen?

Door feiten en interpretaties te scheiden en te onderzoeken waar je overtuigingen vandaan komen, krijg je grip op je emoties. Dit helpt je situaties objectiever te bekijken en jezelf niet langer onnodig onderuit te halen.


Herken je dit? Laten we samen kijken wat de kern is.

Bij Dahlina help ik mensen en organisaties om deze patronen te doorbreken en de basis te leggen voor gezonde relaties, zowel op het werk als thuis. Neem contact op om te bespreken hoe ik jou kan helpen met persoonlijke of professionele uitdagingen.


Recente blogposts

Alles weergeven

"5 Stappen naar Balans en Regie"

Pak de regie terug over je leven in 5 stappen. Praktisch, efficiënt en direct toepasbaar. Neem vandaag contact op!

Perspectief

Dahlina helpt mensen hun leven te verbeteren door samenwerking met professionals.

Comments


bottom of page